איך יוצרים איזון בין דרישות המשפחה
לדרישות מקום העבודה ברילוקיישן?

לא' העובד כבר מספר שנים בחברת תרופות בינלאומית, היה ברור שעל מנת להתפתח מקצועית ולהתקדם בחברה בה הוא עובד, עליו לצבור ניסיון בינלאומי ולצאת לרילוקיישן של מספר שנים.

א' הוא בר-מזל, שכן בת-זוגו מ' הביעה נכונות להצטרף להרפתקאה יחד עם 3 ילדיהם, וכשההצעה לצאת לרילוקיישן הגיעה, הם לא חשבו פעמיים אלא התגייסו במרץ למשימה, ארזו את הבית, הכינו את הילדים למעבר, עשו ברורים על המדינה אליה הם עוברים, ועזבו את הארץ מרוגשים ומלאי התלהבות לקראת הדרך החדשה.

אבל…

החיים ברילוקיישן התגלו כהרבה יותר מורכבים ממה שא' תיאר לעצמו – היה עליו להסתגל לסביבה מקצועית חדשה עם תרבות עסקית שונה מזו שהכיר ולהוכיח שהוא אכן ראוי לתפקיד שקיבל. בנוסף, הוא גילה שעליו להשקיע זמן ואנרגיה לא מעטים לתמיכה במ' ובילדים ולסייע להם להתמודד עם קשיי ההסתגלות למדינה החדשה.

א' הרגיש בין הפטיש לסדן – לתחושתו, אם ישקיע הרבה זמן בסיוע למשפחה, הוא מסכן את מקום העבודה שלו, ומצד שני אם ישקיע את רובו בתפקיד החדש, הוא מזניח את המשפחה, ומערער את הזוגיות שלו.

לא עבר זמן רב והחלום הוורוד על הרילוקיישן התגלה כסיר לחץ המלא ברגשי אשמה, ביקורת עצמית ובהאשמה הדדית של בני הזוג אחד את השני.

א' אינו היחיד, הרבה עובדים היוצאים לרילוקיישן, מוצאים את עצמם בסיטואציה דומה, ויש אף כאלה שמתחרטים על עצם ההחלטה לצאת לרילוקיישן.

אז איך באמת אפשר להתנהל בין שני כוחות חזקים, משמעותיים ומנוגדים, ועדיין לשמר את החזון והמטרות (המקצועיות והאישיות) שהצבתם לעצמיכם להשיג ברילוקיישן?

בגדול – חשוב לתת מקום וזמן לכל אחד מהתחומים תוך הגעה לאיזון וסטטוס קוו.

איך עושים זאת?

מתחילים עוד לפני היציאה לרילוקיישן, ועובדים בשני מישורים: מישור אחד – מקום העבודה, מישור שני – בן הזוג.

מקום העבודה – בכל מדינה אליה תעברו יש נוהלי עבודה ותרבות עסקית שונים מאלו שאתם מכירים מהארץ, ויהיה עליכם להשקיע זמן ואנרגיה כדי ללמוד איך להתנהל נכון בסביבת העבודה החדשה. הדבר נכון גם לאלה מבינכם שעוברים לעבוד בסניף בחו"ל של החברה בה עבדתם בארץ (אפילו אם ביקרתם בו פעמים רבות במסגרת נסיעות עבודה).

אז התחילו להתכונן עוד מהארץ:

  • בררו פרטים על המדיניות, החזון, הערכים והתרבות הארגונית של החברה המעסיקה.
  • בררו פרטים על המחלקה בה תעבדו, וגם בדקו מי הם הקולגות, הבוסים, או העובדים שלכם
  • מה מצופה ממכם במסגרת התפקיד שלכם בעבודה?
  • האם התפקיד מחייב נסיעות עבודה מחוץ לעיר למספר ימים?
  • מי הם אנשי המפתח החשובים בחברה?
  • מהן הציפות שלכם מעצמכם בתפקיד החדש?
  • מהם ההבדלים התרבותיים בין מדינת ישראל לבין המדינה אליה אתם עובדים ואיך ניתן לגשר על הפערים? ממליצה להשתמש לצרכי איסוף מידע בשני מקורות :
    ששת מדדי התרבות של Hofstede , ו Cultural Detective
  • אם אתם יוצאים למדינה שאינכם מדברים את השפה המקומית שלה, חשוב שתרכשו מספר מילים ומשפטים בסיסיים שיסייעו לכם לתקשר עם כל הדרגים בחברה.

לאחר שאספתם את כל המידע שבו והכינו תוכנית פעולה, חשבו איך אתם רואים את החודשים הראשונים שלכם במקום העבודה החדש ומה זה ידרוש ממכם – שעות עבודה, זמן לרכישת כישורים ומיומנויות חדשות, התחייבויות חברתיות/עסקיות ועוד.

סיימתם לגבש את התוכנית המקצועית שלכם, ואתם פחות או יותר יודעים מה זה מחייב ממכם?

עכשיו הגיע הזמן לשתף את בן הזוג שלכם.

שיתוף בן/ת הזוג באיך אתם רואים את ההסתגלות שלכם למקום העבודה ברילוקיישן מאד משמעותי, שכן, המשפחה והחברים, אליהם חלקכם רגילים לפנות בשעת הצורך, נמצאים בארץ, והמעמסה לפחות בתחילת הדרך מתחלקת רק בין שניכם. ככל שתהיו מתואמים מראש, כך יקטנו החיכוכים והלחצים ביניכם, וההסתגלות לרילוקיישן תהיה קלה יותר.

בן/ת הזוג – משוחחים עם בן/ת הזוג, ומתאמים עמדות וציפיות לגבי איך החיים עומדים להראות בחודשים הראשונים ברילוקיישן. חושבים ביחד על סיטואציות יומיומיות שונות, ובודקים איך הכי נכון לכם כמשפחה, זוג וכיחידים להתנהל בתוכן.

ניקח לדוגמא את א' ומ' – בשיחה ביניהם, א' מסביר למ' שבחודשים הראשונים יהיה עליו להשקיע שעות רבות במקום העבודה החדש, כדי ללמוד את דרישות התפקיד, להוכיח את כישוריו, וליצור קשרי עבודה טובים עם הקולגות שלו, ויתכן שזה ישפיע על הזמינות (פיזית ורגשית) שלו אליה ולמשפחה. מ' עונה לו שהיא מאד מבינה את הלחץ ואת הצורך שלו להוכיח את עצמו, אך יחד עם זאת חשוב לה שיהיה נוכח גם בבית, ויסייע להסתגלות המשפחה לשגרת החיים במדינה החדשה. לאחר שכל אחד מהם פירט מהם הצרכים החשובים לו, הם חושבים ביחד איך ניתן לאזן בין הצרכים השונים של כל אחד מהם.

תיאום ציפיות לפני היציאה לרילוקיישן מחייב אתכם לפתיחות וכנות מלאים. רק עם שני אלה קיימים ניתן ליצור בסיס איתן שיאפשר התחלה טובה ונינוחה של הרילוקיישן.

יחד עם זאת, סביר להניח שבמהלך הרילוקיישן יעלו עוד סוגיות, אתגרים, ורגשות שיחייבו אתכם לחזור להסכמות הראשונות, ולעדכן אותם בהתאם להתפתחויות החדשות. ההצלחה כאן קשורה קשר הדוק לדפוסי ההתנהגות ולהרגלי השיח הקיימים בינכם, ולא מן הנמנע שיהיה צורך בעבודה זוגית אינטנסיבית כדי לשנות הרגלים ודפוסים לא מקדמים, ועל איך עושים זאת אפרט בפוסט אחר.

בהצלחה 🙂

אשמח אם תשתפו בתגובות איך אתם מאזנים בין חיי vמשפחה לקריירה ברילוקיישן