מעבר למדינה אחרת צופן בתוכו כל כך הרבה הבטחות, חלומות, וציפיות לשינוי מהותי בחיים שלנו. יחד עם זאת רבים מאיתנו מופתעים לגלות שהחיים ברילוקיישן שונים לחלוטין מאלה שייחלנו להם, וכי בסך הכל אנחנו נשארים אותו בן-אדם עם אותם דפוסי-התנהגות מוכרים גם במדינה רחוקה וזרה, ומה שבעיקר משתנה הוא התפאורה – סביבה חיצונית, תרבות ושפה.
ואז מגיעה האכזבה ואיתה גם החרטה, ואנו שואלים את עצמנו – האם מה שחלמנו עליו ועבדנו קשה כדי להשיגו מתחיל להסתמן ככישלון, ואיך אנחנו ממשיכים מכאן?
א. חוזרים לארץ? אצל רובנו זה לא בא בחשבון ובטח שלא בשלב כל כך מוקדם כשרק סיימנו להתמקם והתחלנו לבנות שגרת חיים חדשה.
של
ב. ממשיכים את הרילוקיישן על אוטומט? כלומר מנהלים שגרת חיים נוחה, מטיילים המון וסופרים את הימים עד החזרה לארץ.
בהחלט אפשרות סבירה והרבה מאיתנו מתנהלים לפיה ברילוקיישן. יחד עם זאת, עצרו רגע וחשבו, האם כך אתם זוכים להגשים את כל החלומות והתוכניות
שהצבתם לעצמיכם לפני המעבר, והאם יתכן שבמבט לאחור תצטערו שלא ניצלתם את כל ההזדמנויות שהרילוקיישן הציב בפניכם?
ג. לא מוותרים ועובדים קשה כדי להגשים את כל המטרות שהצבתם לעצמיכם לפני היציאה לרילוקיישן.
אז איך לא נסחפים לשגרה היומיומית, ואיך מצליחים להפיק את המירב מהרילוקיישן?
קודם כל חשוב להבין שלא כל מי ש"משנה מקום משנה מזל".
למה הכוונה?
אין ספק ששינוי של סביבה חיצונית הוא חשוב אך אין הוא מספיק כדי לייצר שינוי מהותי, שכן לכל מקום אליו אנו מגיעים, אנו מביאים איתנו את אותם דפוסי התנהגות קבועים, המשפיעים על האופן בו אנחנו מגיבים לסביבה החיצונית שלנו.
לדוגמא: פקק תנועה בישראל, סין, או ארה"ב, מעורר תחושות של רוגז ועצבנות שמשפיעים על הנהיגה שלנו, או ראיון עבודה לא מוצלח בכל מדינה בה אנו מתגוררים, מוריד את הביטחון העצמי, ומשפיע על האופן בו נתנהל בראיונות עבודה אחרים.
כלומר מעבר לשינוי של הסביבה הפיזית, עלינו גם לפתח מודעות לאופן בו אנו מגיבים לאירועים חיצוניים, ולשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלנו. רק כך נוכל לייצר את התוצאות הרצויות עבורנו, ולהגשים את המטרות שהצבנו לעצמנו ברילוקיישן.
איך עושים זאת?
מרשל גולדסמית', מאמן ומנחה עסקי בינלאומי ומחבר רבי מכר כמו "ממנהל טוב למנהל מצויין" , "טריגרים" ועוד, מציע את מודל מעגל השינוי ככלי לניהול מודע של שינויים בחיים והשגת מטרות.
איך זה עובד?
מעגל השינוי פועל על שני צירים מרכזיים:
ציר ה +/- – מייצג את האלמנטים שמקדמים או מעכבים אותנו בחיים.
ציר השינוי/החזקה – מייצג את האלמנטים בחיינו שעלינו לשנות או להחזיק.
בהצטלבות של שני הצירים אפשר למצוא 4 דרכים לשינוי דפוסי התנהגות שמובילים לשינויים רצויים בחיים:
Creating – יצירה – (הוספה, המצאה) מייצג את ה"אני החדש" שאנו רוצים ליצור, ואת הדברים החיוביים שאנו רוצים להכניס לחיים שלנו, והדגש כאן הוא על יוזמה ופרואקטיביות. כלומר, האם אנו משקיפים על חיינו מהצד ומדי פעם מגיבים לאירועים חיצוניים שנכפים עלינו, או שמא אנחנו בוחרים במודע לשבת במושב הנהג ולייצר בעצמנו את המציאות של חיינו?
רובנו נמצאים בדרך כלל היכן שהוא על גבי הרצף, אך כדי לייצר שינוי מהותי בחיים, עלינו לדמיין "אני אחר" שונה ממי שאנחנו כעת, ולבחור במודע להגיב לסיטואציות ולאנשים באמצעות דפוס התנהגות חדש ולא מוכר לנו, כזה שמשרת את המציאות הרצויה שאנו רוצים לזמן לעצמנו. .
Preserving – שימור – (שיפור, תחזוק) מייצג את הדברים החיוביים המשרתים אותנו טוב, ושאותם אנו רוצים לשמר בחיינו. שימור מצריך חשבון נפש ומשמעת עצמית, שכן עלינו לברר מה משרת אותנו, לבדוק איך נכון לנו לשמר או לשפר אותו, ובמקביל להקפיד לא לוותר עליו עבור דברים חדשים ו"נוצצים" שלאו בהכרח יותר טובים עבורנו.
שימור דפוס התנהגותי שמשרת אותנו חוסך הרבה אנרגיה שכן כך אנו מתאמצים פחות כדי לחפש מה לשנות.
Eliminating – ויתור – (הפחתה, חיסול) – מייצג את האלמנטים השליליים אותם אנו רוצים להוציא מהחיים שלנו. על פניו זו נראית משימה פשוטה, שכן מי מאיתנו לא נהנה לוותר על כל מה שלא משרת אותו, אך בפועל זה לא כל כך פשוט; אנחנו לא תמיד מודעים לאותם דפוסי התנהגות שלא עובדים לטובתנו, ולפעמים גם לא כל כך רוצים להיפרד מהם שמא נתחרט על כך בהמשך. המבחן הכי גדול בהקשר הזה הוא לוותר על מה שאנחנו אוהבים לעשות ושנותן לנו סיפוק מיידי, אך אינו משרת את המטרות העתידיות שלנו.
Accepting – קבלה (השהיה, השלמה) – מייצג את הדברים השליליים שעלינו להשלים עם המצאותם בחיים שלנו, ולהבין שאין לנו דרך לשנות אותם כרגע.
גולדסמית' אומר שמעגל השינוי מאפשר לנו לאתגר את עצמנו ולחקור לעומק – מה אנחנו יכולים לשנות ומה איננו יכולים לשנות, על מה לוותר ואת מה להמשיך להחזיק. לתשובות שאנו נותנים לשאלות הללו יש את הכוח לייצר שינוי מהותי בחיים שלנו.
אז איך משתמשים במעגל השינוי ברילוקיישן כדי להשיג את המטרות שלכם?
פשוט עונים על השאלות הבאות:
מה אתם רוצים לייצר בחיים שלכם? לדוגמא – עבודה מספקת ברילוקיישן
עם מה אתם משלימים? לדוגמא – שיקח זמן עד שנרגיש בבית ברילוקיישן
על מה אתם מוותרים? לדוגמא – על ההשוואה הבלתי פוסקת בין ישראל לבין המדינה בה אנחנו חיים כיום, כשישראל תמיד זוכה.
מה אתם רוצים לשמר? לדוגמא – ארוחות יום שישי בערב עם קידוש.
התשובות יוצרות בהירות ומיקוד, ומייצרות שינוי התנהגותי. למשל, בפעם הבאה שתשוו בין ישראל להיכן שאתם גרים, תזכרו שהחלטתם לוותר על ההשוואה, וכך תשחררו לעצמיכם אנרגיה אותה תוכלו לנתב לכיוון המטרות שאותם אתם רוצים להשיג.
אשמח אם תשתפו בתגובות דוגמאות לשימוש במעגל השינוי ותספרו איך זה השפיע על החיים שלכם ברילוקיישן.