אחד הדברים המורכבים ביותר ברילוקיישן הוא תשלום המיסים, וחשוב להתייעץ בנושא עם רואה חשבון, מומחה לתחום המס, בישראל ובמדינת הרילוקיישן, כדי שיתן לכם את המידע המקצועי והעדכני ביותר.
ארה"ב היא אחד היעדים הפופולאריים ביותר לרילוקיישן עבורנו הישראלים, ואני שמחה לשתף אתכם בראיון שערכתי עם, רועי ויניק, רואה חשבון בעל רישיון אמריקאי (סיפיאי CPA), מתמחה במתן ייעוץ בכל תחומי המס האמריקאי לחברות וליחידים. רועי מספק פתרון מקצה לקצה בכל סוגיות המס, מכין את דוחות השומה ומגיש אותם, מסייע בהקמת חברות בארה"ב, מייצג את הלקוח מול רשויות המס האמריקאיות, פותח במס ההכנסה האמריקאי תיקים לאזרחים זרים, וכמובן – מלווה את הלקוח בכל הקשור לסוגיות המס.
חשוב לציין כי המידע שרועי נותן בראיון מתייחס לאזרחים ישראלים השוהים בארה"ב במסגרת רילוקיישן בלבד.
מספר הישראלים המתגוררים בארה"ב גדול, וכך גם סוגי הויזות הקיימות. לאיזו אוכלוסיה תתייחס בראיון ?
אשוחח על מיסוי אמריקאי לעובדות ולעובדים השוהים ברילוקיישן בארצות הברית. הכוונה לבעלי אזרחות ישראלית, אשר אין להם אזרחות אמריקאית (או גרין כארד), ושוהים בארצות הברית על ויזת עבודה זמנית מסוג L או .H1B
הנושאים שאסקור יסייעו בתהליך ההכנה לרילוקיישן, בקליטה קלה, ואף יחסכו כסף ואי נעימויות מול רשויות המס.
מי מחוייב לדווח ולשלם מיסים בארצות הברית?
ישראלים שנמצאים ברלוקיישן לצורכי עבודה והוגדרו בסטטוס של US Resident for tax purposes או תושבים זרים אשר הכנסותים עולים על שיעורי הפטורים השנתיים מחוייבים להגיש דו"ח אישי למס ההכנסה האמריקאי (IRS) המייצג את הממשל האמריקאי, וגם דו"ח אישי למדינה, המייצג את הממשל המקומי, בה הם גרים (כגון מדינת ניו יורק או קליפורניה), וכמובן לשלם את המיסים בהתאם.
כחלק מעבודתי, אני עוקב ובודק אם הלקוח זכאי לניכויים או לזיכויים באופן מלא או חלקי, בכל מקרה לגופו.
כיצד נקבע מהו סטטוס לקוח ברלוקיישן לצורכי דווח וחיוב מס?
כללית, ובהתאם לחוק קביעת תושבות אמריקאית לצורכי מס, עובד ברלוקיישן ששוהה בארה"ב באופן פיזי לפחות 183 ימים "נחשבים" מוגדר כ-Resident לצורכי מס, או באנגלית US Resident for tax purposes, והוא מחוייב לדווח על הכנסותיו ולשלם מס בדומה לאזרח אמריקאי. (לצורך הראיון אשתמש במונח Resident לצורכי מס בלבד, ולמען הסר ספק אבהיר כי אין לזה קשר למשרד ההגירה או לאזרחות אמריקאית.)
מן הראוי להדגיש שמבחן ה- 183 ימים ה"נחשבים" הינו מסועף וכולל מספר לא מבוטל של הסתייגויות, לכן יש לבחון כל מקרה בקפידה. לדוגמה: יש מצב שלא כל ימי השהייה בשנת המס נמנים במכסת הימים ה"נחשבים", ישנם מצבים אשר ניתן לגרור ימים משנים קודמות או הסתייגויות עקב אמנת המס בין ארה"ב לישראל.
בניגוד לUS Resident for tax purposes המגיש טופס כמו כמו אזרח אמריקאי, לקוח ברלוקיישן שאינו עומד במבחן 183 ימים חייב לדווח מיסים בסטטוס של תושב זר או בסטאטוס של Dual Resident Alien. בדרך כלל משלם מיסים בסטאטוס של תושב זר מדווח ומשלם מס על ההכנסות אשר מקורם בארה"ב. כמובן שלסוגייה הנ"ל קיימות הסתגויות אשר צריך לבחון.
על אילו הכנסות יש לדווח? האם על הכנסות בארה"ב בלבד? האם על הכנסות בישראל?
כדי להתייחס לשאלות האלה יש לבחון מהו סטטוס הלקוח.
לקוח US Resident for tax purposes אשר מגיש מיסים כמו אזרח אמריקאי נידרש לדווח על הכנסות בינלאומיות, ובכללן על הכנסות בישראל (כגון הכנסות משכר דירה, מריבית, מדיווידנדים, מפיצויי מעסיק, מהפרשות שכר וכו'). בנוסף, במקרה שלאותו משלם המיסים יש חשבונות בנק, פנסיות, תיקי השקעות וכו', אזי הוא צריך להוסיף הצהרת הון הכוללת את אותן חשבונות. חשוב לציין כי חובת תשלום המס היא רק על ההכנסות ולא על הקרן.
חשוב להוסיף, שאם ללקוח יש בישראל מקורות הכנסה עיסקיים בעלי תשואה משמעותית, העיניין מורכב יותר ודורש בדיקה. במסגרת תפקידי אני עורך סימולציות מיסוי אמריקאי, ובודק אלטרנטיבות כדאיות מול רואה החשבון הישראלי.
עבור לקוחות בסטטוס של תושב זר – בדר"כ נידרש לדווח על הכנסות שמקורן בארה"ב. במקרים מסויימים ישנם מצבים מורכבים אשר דורשים דיווח של הכנסות מעבר לארה"ב. לפיכך כל מקרה ייבחן לגופו ויטופל בהתאם.
האם מומלץ לפדות או למשוך כספים שמגיעים לעובד שעזב עבודתו בישראל (כגון פיצויים או קרנות שפטורים ממס בישראל או כספי חשבונות הבנק בישראל)
במידה והלקוח מחוייב להגיש מיסים כמו אזרח אמריקאי, אזי פיצויי הפיטורים בישראל מחוייבים בדיווח לצרכי מס בארה"ב. העניין יכול להיות מורכב יותר אם פיצויי הפיטורים מוחזקים בקרנות נאמנות. לפיכך, כל אחד יפעיל את שיקוליו האישיים והמשפחתיים לטווח הקצר והארוך, ויחליט האם לפדות את כספיו ומתי.
מהם הנתונים הכספיים שיש להכין לפני שמגיעים לארה"ב?
כפי שציינתי קודם, לקוח אשר מחוייב במס כמו אזרח אמריקאי נדרש לדווח על חשבונות זרים. אי דיווח על כך גורר קנסות משמעותיים וגם נחשב לעבירה פלילית. לפיכך, לקוח (שהעדיף לא לפדות את הכספים להם זכאי בישראל) ידאג להכין את כל הנתונים הנוגעים לחשבונות הבנק ולכספים האחרים שעומדים לזכותו בקרנות (פיצויים, פנסיה השתלמות וכו') או בכל מקור אחר. מאחר שאיסוף הנתונים והמסמכים הרלוונטיים אורך זמן רב, ובמגמה למנוע עיכוב דיווח, קנסות ואי נעימויות, יש לטפל בכך טרם ההגעה לארה"ב.
מהו מועד הדווח ותשלום המיסים?
בדרך כלל דיווח ותשלום מס יבוצעו עד אמצע חודש אפריל.
ניתן לקבל הארכת זמן לצורך הגשת הדוח בלבד עד לאמצע חודש אוקטובר.
על התשלום המס אין הארכה. לכן, בחודש אפריל יש לשלם את חבות המס. במידה וחישוב המס טרם בוצע יש לשלם מקדמה סבירה.
מה קורה עם בני המשפחה בהקשר לדיווח ולתשלום המס?
לקוח בעל משפחה אשר מגיש דו"ח מיסים כמו אזרח אמריקאי יכול להינות מהגשת דוח כ"תא משפחתי", מה שמקנה הטבות כמו מדרגות מס נמוכות, הכרה בנקודות זיכוי עבור הילדים, הוצאות שונות וכו'.
אם לבן או בת הזוג אין מספר זהות אמריקאי (הנקרא "סוציאל סקיוריטי"), אז ניתן לבקש עבור בן או בת הזוג והילדים "טקס איי-די", שהוא מספר תיק במס הכנסה, ומאפשר לבקש הטבות מס לתא המשפחתי
לעומת זאת, לקוח המוגדר "זר" לא יכול להגיש דו"ח כתא משפחתי ולא יוכל להינות מההטבות הנ"ל.
לסיום, איזה טיפים תוכל להוסיף לנו?
חשוב מאוד להתייעץ עם רואה חשבון בעל רישיון אמריקאי עם ניסיון בתחום עוד לפני המעבר, ולפרוש בפניו את כלל הנכסים וההכנסות ברמה בינלאומית. זכרו שקשה מאוד לבצע תכנון מס בדיעבד. לפיכף רצוי לקבל חוות דעת מקצועית בשלבים התחלתיים.
אם אתם מקימים חברה, תתיעצו עם רואה החשבון עוד בשלבי ההקמה.
אם יש לכם מקורות כספיים בארץ, רצוי שתהיה לכם גישה באינטרנט לצורך איסוף הנתונים.
והכי חשוב, שיהיה בהצלחה וקליטה חלקה.
תודה רועי.
אם יש לכם שאלות נוספות אתם מוזמנים ליצור קשר ישירות עם רועי ויניק על פי פרטי ההתקשרות הבאים:
Roy Vinnik, CPA LLC
Phone: (202)570-9627
www.vinnikcpa.com
מייל: info@vinnikcpa.com
DISCLAIMER: Answers from this website are not substitutes for the advice of an attorney or CPA. This website is a public forum and questions and responses are not private or confidential or protected by the attorney-client privilege. The Expert above is not your attorney or CPA, and the response above is not legal advice. You should not read this response to propose specific action or address specific circumstances, but only to give you a sense of general principles of law that might affect the situation you describe. Application of these general principles to particular circumstances must be done by a lawyer or CPA who has spoken with you in confidence, learned all relevant information, and explored various options. Before acting on these general principles, you should hire a lawyer or CPA licensed to practice law in the jurisdiction to which your question pertains.